logo

Sensitive Western Riding

Het westernrijden vanuit een sensitieve invalshoek bekeken.

Het passen van westernzadels en hunter zadels.

westernzadelEen zadel hoort perfect te passen op een paardenrug.  Een slecht passend zadel veroorzaakt pijn en onder langdurig gebruik kan het zelfs schade berokkenen aan je paard.  Een aandachtspunt hierin is dat westernzadels soms te lang zijn voor zéér korte paarden.  Houd er ook rekening mee dat paarden na enige tijd uit hun zadel kunnen ‘groeien’ en hierdoor je western- of hunter zadel niet meer past, indien je al begint te rijden alvorens je paard volgroeid is.  Een reden te meer om te wachten tot je paard helemaal volgroeid is alvorens te gaan rijden.  Meer info hierover vind je in het bericht Op welke leeftijd een paard inrijden?’  Laat je zadel checken door een gespecialiseerde zadelpasser.

Op de website van de American Saddle Makers Association (ASMA) vind je een zéér uitgebreid artikel over het westernzadel en hoe dit hoort te passen op een paardenrug.  Als je dit artikel gelezen hebt, begrijp je dat goede zadelpassers schaars zijn.  De beste manier om een westernzadel te passen lijkt mij dan dat een zadelpasser dit doet aan de hand van een kale boom.

Op dezelfde website van de ASMA staat er ook belangrijke info over de houding van de westernruiter en welk effect dit heeft op je paard.  Train jezelf in een centered position in plaats van een ‘stoelzit’.  Het komt jou als ruiter ten goede, de rug van je paard én het is veel paardvriendelijker om te rijden vanuit je center.

Hieronder vind je verschillende instructiefilmpjes.
Twijfel je of jouw westernzadel of hunter zadel nog past op je paard?
Vraag raad aan een gespecialiseerde zadelpasser!

How to fit your saddle by Dr. Joanna Robson

 

How to fit your western saddley by Dr. Joanna Robson

How to swing up a heavy western saddle by Bail Ivey

How to fit your hunt seat saddle by Dr. Joanna Robson

 

Saddlefitting with Jochen Schleese and Saddlefit 4 Life:

 

How To Tell If Your Saddle Hurts Your Horse – Schleese Saddlery Service

 

Tree Points: Forward vs. Rear-Facing – by SCHLEESE