logo

Paardenwelzijn

Het is belangrijk voor paarden dat ze zowel fysiek en mentaal in balans zijn alvorens je nog maar denkt aan paardrijden. Een gezonde geest in een gezond lichaam!

Tandverzorging

tanden dancerDe mond van een paard is een belangrijk onderdeel in de spijsvertering omdat deze als eerste in contact komt met voeding.  Een goede mondhygiëne is dus noodzakelijk voor het verdere verteringsproces.  Problemen met het gebit kunnen hoofdpijn, slecht eten, mager worden, wonden in de mond, gedragsproblemen, … veroorzaken.

 

Het is noodzakelijk regelmatig een tandarts een kijkje te laten nemen naar het gebit van je paard zodat ongemakken in de mond opgelost worden.

Onze paarden krijgen regelmatig takken van berk en wilg om hun gebit te onderhouden.  Toch is het nodig de tanden te laten nakijken op o.a. haken.  De tanden van een paard maken tijdens het kauwen laterale bewegingen.  Omdat de bovenkaak breder is dan de onderkaak geeft dit bij de onderkaak naar binnen toe scherpe randen en in de bovenkaak naar buiten toe.  Deze scherpe randen noemt men haken.

 

Hieronder vind je een richtlijn wanneer je best je paard zijn gebit laat controleren:
– Op 2,5 jaar je paard best laten controleren door de paardentandarts;
– Voor 6 jarige leeftijd om de 6 maanden laten controleren;
– Tussen 6 en 9 jaar om de 9 maanden;
– Paarden ouder dan 9 jaar dien je om het jaar te laten controleren.

Hierbij wordt rekening gehouden met het wisselen van de tanden.  Op 4 jarige leeftijd heeft het paard al zijn kiezen gewisseld en op 5-jarige leeftijd al zijn snijtanden.

 

Tips:
– de tong van een paard mag je vast nemen, maar trek er NOOIT aan!
– Geef je paard wortels, bieten, takken zodat ze hun snijtanden goed kunnen gebruiken.
– Voer en drenk je paard zo dicht mogelijk bij de grond, zowel krachtvoer als ruwvoer, zodat het paard zijn rug niet onnodig moet belasten.