logo

Sensitive Western Riding

Het westernrijden vanuit een sensitieve invalshoek bekeken.

Sensitive Western Riding vanuit houding en zit

Sensitive Western Riding houdt in dat je een beter ruiter wordt voor je paard door bewust te voelen welke beweging(en) je uitvoert tijdens het paardrijden.   De nadruk bij deze paardvriendelijke manier van westernrijden ligt op het rijden vanuit je houding en zit.  Hoe bewuster jij wordt van je eigen lichaam, hoe gerichter je je lichaam kan inzetten bij het paardrijden.  Bewustwording van je lichaam vraagt training en tijd.

Paarden zijn heel gevoelige dieren, de minste spanning in je lichaam, gewichtsverplaatsing, draaiing in je bekken, verhoging van je ademhaling, enz. heeft allemaal een effect op de bewegingen van je paard, alsook het al dan niet uitvoeren van een oefening die je vraagt.  Wees hier bewust van.

Als je paard iets anders doet dan wat je vraagt, kan je voor jezelf nagaan of jij deze oefening wel goed gevraagd hebt vanuit je lichaam.  Stel je wil een wending maken naar links, maar je bekken draait niet mee naar links.  Logischerwijs blijft het paard dan recht voor zicht uit gaan omdat jouw bekken in verbinding staat met het bekken van je paard en vica versa.

Elk bot van de ruiter heeft een corresponderend bot bij het paard, met uitzondering dat het paard geen sleutelbeenderen heeft.  In het boek Centered Riding II van Sally Swift kan je hier een zeer verhelderende tekening van vinden.

western riding

Als je de botten van de mens gaat vergelijken met die van het paard, is het veel gemakkelijker om de anatomie van het paard onder de knie te krijgen.  Elk bot in ons lichaam correspondeert met dat zelfde bot in het paardenlichaam.  Dit houdt ook in dat als bv. je vingers en handen verstijven tijdens het paardrijden, het paard dit ook voelt in respectievelijk zijn hoefbeen, kroonbeen, kootbeen en pijpbeen.

Als ruiter is het een basisvereiste om een onafhankelijke zit te ontwikkelen.  D.w.z. dat je vanuit je lichaam geen steun zoekt bij het paard om in balans te blijven, maar dat je dit doet vanuit je eigen center.

Als je leert paardrijden is het aan te rijden om te beginnen met longelessen.  Het paard wordt gelongeerd en jij kan je concentreren op je houding en zit om zo een onafhankelijke zit te ontwikkelen.  Bij longelessen wordt er vaak een barebackpad gebruikt i.p.v. een zadel zodat je de bewegingen van het paard beter voelt en van hieruit leert hoe je kan meebewegen met het paard en vervolgens de beweging van het paard beïnvloeden met je center.

Longelessen zijn een investering in jezelf die zeker de moeite waard zijn.  Als je een foutieve houding aanneemt of aangeleerd hebt door steun te zoeken bij je paard door bv. op de teugels te hangen of je met je knieën vast te klemmen aan het zadel is het daarna veel moeilijker om je lichaam een correcte houding aan te leren.  Best van in het begin onmiddellijk leren rijden vanuit een onafhankelijke zit.  Beter voor jouw lichaam, maar ook voor dat van je paard!

Meer info:  Sensitive Western Riding lessen.