logo

Paardenwelzijn

Het is belangrijk voor paarden dat ze zowel fysiek en mentaal in balans zijn alvorens je nog maar denkt aan paardrijden. Een gezonde geest in een gezond lichaam!

Paardenwelzijn doorheen de seizoenen.

Het paard in de winter.

paardenwelzijnIk verwijs je graag door naar het zeer uitgebreid en interessant artikel ‘Winterkwalen paard’ van Margriet Cremers Dudok van Silverlinde.

Hier staan onze paarden 24 op 24u en 7 op 7 dagen buiten.  Ze hebben de gelegenheid om hun stal op te zoeken als ze dit wensen.

 

Tip
In de winter is het altijd opletten als het begint te dooien, de sneeuw smelt en het ‘s nachts terug vriest.  Plassen worden dan gevaarlijk glad voor de paarden.
Ook als de grond nog bevroren is en het begint te regenen.  Het water kan niet weg en als er dan nog vorst bijkomt, krijg je soms een gevaarlijke ondergrond.

Wat ik steeds doe als het gesneeuwd heeft, is 1 of meerdere gedeeltes afsluiten.  Ik neem hiervoor een stuk vlak aan de stallen, zodat als de andere stukken te gevaarlijk worden, ze toch nog kunnen schuilen en buiten kunnen.  Doordat onze paarden door de sneeuw stappen en soms ook wel crossen krijg je snel een papje.

paardenwelzijn   paardenwelzijn   paardenwelzijn

Sneeuw die nog niet bewandeld is, is het veiligst als het gaat regenen en daarna vriezen.  Het meest bewandelde stuk verandert bij ons bij zulke weersomstandigheden in een grote ijspiste en wordt het gevaarlijk glad voor de paarden.  En o ja, ze wagen zich op zulke bevroren plassen.  Ze zakken door het ijs, maar het gebeurt ook dat ze uitglijden.

Op zulke momenten sluit ik het gevaarlijke stuk af en laat ik ze op een ander gedeelte dat grenst aan de stallen.  Zo hoeven ze niet op stal te staan tot het gedooid heeft en de bevroren plassen verdwenen zijn.

 

Het paard in de lente en zomer

paardenwelzijnOok hier verwijs ik naar de informatieve artikels van Margriet Cremers Dudok van Silverlinde ‘Het paard en de lente‘ en ‘Paardenstekers

Silverlinde biedt deeltijdopleidingen Veterinaire Natuurgeneeskunde aan, alsook cursussen en natuurlijke producten voor mens en dier.