logo

Paardenwelzijn

Het is belangrijk voor paarden dat ze zowel fysiek en mentaal in balans zijn alvorens je nog maar denkt aan paardrijden. Een gezonde geest in een gezond lichaam!

Paarden ontwormen?

shutterstock_24100285 (Large)Informeer je heel goed over ontwormingsmiddelen en wees kritisch.  Er zijn wormsoorten die reeds resistentie hebben ontwikkeld tegen bepaalde chemische bestanddelen aanwezig in ontwormingsmiddelen.  Houd er rekening mee dat telkens je een chemisch ontwormingsmiddel toedient aan je paard, dit ook gevolgen heeft op zijn gezondheid.

 

Als je een vermoeden hebt dat je paard wormen heeft, laat je best eerst een mestonderzoek uitvoeren om te weten te komen dat je paard effectief besmet is.  Dit mestonderzoek kan uitgevoerd worden door je veearts of je kan een wormcheckkit aanvragen via Het Woud, Veterinair Parasitoligisch Laboratorium.  Als er wormen aanwezig zijn in een hoeveelheid die schadelijk is, weet je ook welk ontwormingsmiddel te gebruiken.

Gebruik enkel een chemisch ontwormingsmiddel als het écht nodig is en ga niet zomaar in het wilde weg ontwormen.

 

Op de website van Den Hoek, Holistische praktijk voor dieren, lees je meer over een duurzame wormbestrijding bij paarden en kleine herkauwers en over Parasieten bij paarden.

Ook op de website van Het Woud vind je meer info over Wormbestrijding bij paarden: op basis van wormeitelling.

 

Lees ter info over de verschillen tussen Verm-X en chemisch ontwormen.  Ook hun pagina over onderzoek is de moeite waard om te bekijken.

Vraag steeds raad aan je holistisch therapeut of holistisch veearts!