logo

Sensitive Horsemanship

Het Natural Horsemanship vanuit een andere invalshoek bekeken. Stel je zelf de vraag of het Natural Horsemanship 'natural' is voor het roofdier of het prooidier?

Natural Horsemanship?

Natural HorsemanshipToen ik voor het eerst in contact kwam met Natural Horsemanship via het internet, waren er nauwelijks workshops of opleidingen te vinden.  Ik herinner mij nog heel goed de kalender op de website van de BHA (Belgian Horsemanship Association).  Deze vereniging had ook een tijdschrift met interessante info.  Via de agenda van de BHA heb ik een 2-daagse workshop bij Bert Swennen van SkyFarm gevolgd.  Dit was voor mij het begin van een ommekeer.

Vervolgens ben ik gestart met zijn 2-jarige opleiding paardenopvoeder.  Daarna volgden er nog vele clinics, workshops en opleidingen bij verschillende instructeurs in verschillende stromingen van het Natural Horsemanship in binnen- en buitenland.

 

Vandaag de dag kan het moeilijk zijn om je weg te vinden in Natural-Horsemanship-land, er is zovéél en waar begin je?
Neem even de tijd om voor jezelf uit te zoeken aan wat je precies behoefte hebt, schrijf dit eventueel op en zoek dan uit  wat hier het beste bij aansluit.

 

Natural HorsemanshipWat mij het meest aanspreekt is het minder zichtbare en tastbare.  Voor mij is écht Horsemanship een kers op de taart van je persoonlijke ontwikkeling.  Denk eraan paarden zijn spiegels van onze ziel.  Ik verkies partnership boven conditionering.

Het boek ‘Het paard als spiegel van de ziel’ en ‘Communiceren met paarden’ van Nanda van Gestel, Eden Holistic Horsewomanship, zijn stuk voor stuk boeken die je bewuster kunnen maken in het contact met jouw paard.  Beide boeken zijn aanraders alsook haar online consult.

 

Ook het boek ‘Contact met paarden’ van Margrit Coates is een aanrader voor iedereen.  Na het lezen van dit boek, zie je een paard anders dan voorheen.  Dit boek zou je gelezen moeten hebben als je in contact komt met paarden.

 

Het Natural Horsemanship (NH) is al bij velen ingeburgerd.
Hoe zou men hier tegenover gestaan hebben in de beginjaren?

Hetzelfde gebeurt nu met het minder zichtbare en tastbare.  Gelukkig kiezen meer en meer paardenliefhebbers voor een (h)écht contact met hun paard.

Lees ook ons artikel:  Natural Horsemanship:  Natural voor het paard of de mens?