logo

Paardenliefhebber

Paardenliefhebbers, allemaal naar paarden toe getrokken vanuit het 'liefhebben' van deze edele viervoeters. De uitdaging, in onze prestatiegerichte maatschappij, is om steeds deze dieren te blijven liefhebben en ze niet als een gebruiksobject in te zetten om ons eigen doel te bereiken of om ons ego te strelen ten koste van hun mentale of fysieke staat van zijn.

Documentaire: ‘Du armes Pferd – Geliebt, gequält, gedemütigt’

Onderstaande documentaire geeft het leven weer van het gemiddelde ‘werkpaard’.
Wees kritisch over traningsmethoden die je worden aangeleerd of die je ziet.  Paardenliefhebbers kopiëren snel technieken die door ‘succesvolle’ ruiters en amazones worden toegepast.  Wees bewust van wat je doet.  Het is jouw verantwoordelijkheid naar het paard toe.

Dit geldt ook voor paardenliefhebbers die geen eigen paard hebben en er één huren tijdens hun paardrijles.  Ook jullie hebben een verantwoordelijkheid naar het paard toe.  Een paard is een levend wezen en geen gebruiksobject.

Deze documentaire duurt iets langer dan 40 minuten en is zeker de moeite waard om te bekijken om bewust te worden van wat er schuilt achter alle pracht en praal.

indexHeb je toch niet zo veel tijd en rijd jij of jouw kinderen paard in een manège kijk dan zeker vanaf 32 minuten.  Wees ervan bewust als paarden niet kunnen leven in omstandigheden waarin hun basisbehoeften worden voldaan, ze zowel mentaal als fysiek uit balans kunnen zijn.  Met alle nare gevolgen voor de ruiter op hun rug.  Laat het zover niet komen dat het misgaat en kies bewust een plek waar paarden leven in omstandigheden waar men voldoet aan hun basisbehoeften én je een paard leert begrijpen alvorens je op z’n rug stapt!

 

 

Bekijk ook zeker de prachtige documentaire van Stormy May om je te laten inspireren of om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is als je samen-werkt met paarden.