logo

Paardenwelzijn

Het is belangrijk voor paarden dat ze zowel fysiek en mentaal in balans zijn alvorens je nog maar denkt aan paardrijden. Een gezonde geest in een gezond lichaam!

De basisbehoeften van paarden

De basisbehoeften van een paard zijn voeding, beweging, sociaal contact en voortplanting.
Als we aan deze basisbehoeften kunnen voldoen zijn we al een heel eind op weg om paarden een leven te bieden waar ze recht op hebben.  Elk paard is en blijft een paard of het nu gaat om een recreatiepaard, sportpaard, fokmerrie, veulen, …

 

Basisbehoeften paardenHet eerste basisrecht voor elk paard is voeding.  Geef je paard zoveel mogelijk ruwvoer tot zijn beschikking al dan niet aangevuld met krachtvoer (spelt).  Wat ik zelf heel belangrijk vind is dat dit ruw- en krachtvoer geoogst is met respect voor natuur en milieu.  Het beste hooi komt van een weide die natuurlijk beheerd wordt.  Zonder gebruik van kunst- of drijfmest en pesticiden.  Dit is zeer belangrijk voor o.a. paarden met zomereczeem of paarden die hoefbevangen hebben gestaan. Hetzelfde geldt voor granen.  Meer informatie hierover vind je onder natuurlijk weidebeheer.

 

Basisbehoeften paardenDe volgende basisbehoefte is beweging.  Een wild paard in de natuur legt kilometers af, selectief op zoek naar voer dat hij op dat moment nodig heeft.  Wij hebben geen wilde paarden meer, maar onze gedomesticeerde paarden hebben deze drang naar beweging nog altijd.  Paardachtigen bestaan al miljoenen jaren en enkel de laatste 6000 jaar zijn paarden gedomesticeerd.  Dit spreekt vanzelf dat onze paarden behoefte hebben aan beweging in vrijheid.  Gebruik je creativiteit om aan dit basisrecht te voldoen.  Tips en ideeën vind je onder Paddock Paradise.

 

basisbehoeften paardenEen ander basisrecht is sociaal contact.  Een paard is een kuddedier en houdt van contact met andere paarden.  Dit is zelfs noodzakelijk om onnodige stress te voorkomen bij paarden.  Het groomen tussen paarden onderling werkt hartslag verlagend en dit komt de gezondheid weer ten goede.  Heb je niet de mogelijkheid om je paard thuis te houden dan kan je kiezen voor een pensionstal waar men aandacht heeft voor paardenwelzijn.  Er zijn verschillende ondernemingen waar je je paard in groep kan huisvesten 24 uur op 24 en 7 dagen op 7.

 

De laatste basisbehoefte is voorplanting.  Vooral hengsten hebben hier vaak onder te lijden omdat ze in afzondering leven.  Vaak met verschillende gedragsproblemen tot gevolg, gecreëerd door de mens.  Als je niet van plan bent om je hengst te laten dekken, kan je overwegen om hem te laten castreren zodat hij in een kudde kan leven tussen andere ruinen en merries.

Wil je toch kost wat kost een hengst houden, zorg er dan voor dat hij samen staat met een andere hengst of ruin als hij geen merries mag dekken.  Let wel op bij hengsten die van veulen af alleen gestaan hebben en niet opgevoed zijn door kuddegenoten.  Als een hengst niet geleerd heeft om te ‘verliezen’ blijft die vechten met alle gevolgen van dien.  Daarom is het zo belangrijk om hengsten van jongsaf aan ook in een kudde te houden.

basisbehoeften paarden basisbehoeften paarden basisbehoeften paarden basisbehoeften paarden  basisbehoeften paarden

In de natuur leven hengsten vaak in bachelor of vrijgezellengroepen.  Een jonge hengst kan zich zo voorbereiden om op een dag een kudde merries voor hem te winnen. Een bachelorgroep bestaat ook uit oudere hengsten zodat de jongelingen van hen kunnen leren.  Heb je een dekhengst laat hem dan samen met zijn kudde. Er zijn fokkerijen waar de hengst samen in het weiland loopt met zijn merries en veulens.  Zo hoort het ook te zijn.

Wil je je merrie laten dekken?  Overweeg eennatuurlijke dekking.  Als jouw merrie zich door de door jouw uitgekozen hengst niet wil laten dekken, ga dan op zoek naar een andere hengst.  Ook paarden hebben voorkeuren en voelen aan welke hengst wel of niet bij hen past om bv. gezondheidsproblemen te voorkomen bij de vrucht of het veulen. Wat gaan de gevolgen zijn van embryotransplantaties in de toekomst?


Ervaar je gedragsproblemen bij je paard?

Ga dan na dat bovenstaande 4 basisbehoeften vervuld zijn.  Indien niet, is dit de eerste stap om hier verandering in te brengen.  Wees creatief en vervul deze basisbehoeften naar eigen kunnen, dit is een basisrecht voor elk paard.  Ook al lijkt het in sommige situaties moeilijk er zijn altijd oplossingen.  Je paard zal je dankbaar zijn.


Ook jij als ruiter of amazone die geen eigen paard heeft, kan hier verschil maken.

Jij kan er voor kiezen om te leren van paarden, onder welke vorm dan ook, waar deze basisbehoeften gerespecteerd worden.  Jij alleen kan al verschil maken en van 1 komen er 2 en uiteindelijk gaat er verandering optreden.  Zo hoop ik dat elk paard gerespecteerd wordt als paard in plaats van een gebruiksobject.

Bekijk hier de documentaire van het gemiddelde ‘werkpaard’